Tiuri Schieving, accountmanager bij TCA aan het woord.
Af en toe laat ik even van me horen doormiddel van een blog, hierbij zal ik verschillende onderdelen bij langs gaan die ik graag even met je wil delen. Dit kan gaan over je werkplek, maar ook over het gebruik van Microsoft-applicaties, veiligheid en alles wat jou kan helpen op het gebied van ICT. Voor opmerkingen, vragen en feedback sta ik altijd open!
Dé Ergonomische werkplek
De Bureaustoel
Misschien wel het belangrijkste onderdeel, hier zit je natuurlijk meerdere dagen per week een lange tijd op. Zit je niet op de goede manier? Dan zit je lichaam ook urenlang in de verkeerde houding en heb je een grote kans op lichamelijke klachten.
Investeer hierom in een goede bureaustoel, dit hoeft niet direct de duurste te zijn. Het is belangrijk dat een bureaustoel in de hoogte verstelbaar is, een goed zitkussen heeft en het liefst met verstelbare rugsteun. Ook verstelbare armleuningen zijn een belangrijk onderdeel.
“Een goede bureaustoel hoeft niet direct de duurste te zijn”
Een goed bureau
Veel mensen hebben thuis niet een verstelbaar bureau, hierdoor kunnen veel mensen al niet afwisselen tussen staand en zittend werken. Doordat de meeste bureaus niet verstelbaar zijn passen veel gebruikers de stoel aan aan het bureau. Terwijl het eigenlijk andersom moet zijn. Zelf moet je eerst je stoel juist instellen en vervolgens de hoogte van je bureau hierop aanpassen.
Bij mijn thuiswerkplek zit de vaste hoogte van mijn bureau iets te hoog voor mijn ideale situatie. Dit heb ik opgelost door een voetensteun onder het bureau, hierdoor kan ik correct zitten en heb ik niet mijn zitinstellingen hoeven aan te passen aan mijn bureau.
“Veel gebruikers passen de stoel aan aan het bureau. Terwijl het eigenlijk andersom moet zijn.”
Zorg voor je ogen
Je ogen werken het hardst van al je lichaamsdelen tijdens het werken op een computer, hierdoor is het belangrijk dat je tenminste een armlengte vanaf je beeldscherm zit. Als je dichterbij zit, dan zit je vermoedelijk niet in een goede houding. Heb je moeite met lezen, dan is het wellicht een goed idee om de scherminstellingen aan te passen.
Een handige tip om je ogen even rust te geven is om na iedere 20 minuten gefocust werken even 20 seconden naar een punt te kijken die een paar meter weg staat. Dan hebben je ogen weer wat rust. Tot slot is het belangrijk geen fel licht achter je beeldscherm te hebben. Een monitor voor een raam is hierdoor vaak geen goed idee, tevens zorgen reflecties op je beeldscherm voor ongemak.
“Pak een glas water in plaats van een fles om vaker te moeten bewegen, haal zelf je koffie of ga samen met je collega even naar het apparaat. ”
De inrichting van de werkplek
Zoals al even kort benoemd net is het belangrijk dat er gewerkt wordt op tenminste 1 monitor. Deze kun je namelijk in hoogte verstellen, verder van je afzetten en zijn vaak iets groter dan een laptop. Bij een laptop zitten gebruikers vaak voorovergebogen, funest voor de nek, schouders en rug. Op de vaste werkplekken is het daarom verstandig om een monitor te gebruiker en deze op de juiste hoogte en afstand te zetten. Het werkt efficiënter dan een laptop en het is ook nog eens beter voor je houding.
Dit heb ik zelf aangepakt door thuis een monitor arm te kopen met 2 monitoren. Deze heb ik op de juiste hoogte en afstand vastgemaakt aan mijn bureau. Doormiddel van een dock/hub sluit ik mijn monitoren, muis, toetsenbord en internetkabel aan op mijn laptop met slechts 1 kabeltje en gebruik ik mijn laptop alleen buiten mijn vaste werkplekken om.
Handige tip! download onze ergonomie poster en hang deze op.
elke dag een reminder over de beste zithouding!